taven baxtale!

Legyetek szerencsések!

táncjáték a Fitos Dezső Társulat előadásában

2024. június 29. szombat 21:00

Esőnap:
2024. június 30. vasárnap 21:00

Az előadásról

Az előadás legfőbb célkitűzése, hogy a lehető legkomplexebben és legsokrétűbben mutassa be a cigány néphez kapcsolódó mesterségeket. Ahogy maguk a mesterségek is igen változatosak, úgy az előadás is törekszik a formai és művészi sokszínűségre.

Mindehhez a Kárpát-medence magyar nyelvterületének változatos cigány táncait zenei és énekes anyagát használja eszközéül, kitekintéssel a nyugat- és kelet-európai cigány kultúrára.

Bemutatják többek között a kovács-, és drótos mesterség, bepillantást nyerhetünk a teknős cigányok és a sár munkával foglalkozó cigányok mindennapjaiba, valamint a mutatványosok és a zenészek életébe is. Az előadás dramaturgiai kötőanyaga a cigányok vándor természetének ábrázolása.

Az előadást átszövi a mesterségek kavalkádja, melyből mindig kiemelődik egy. Az etűdös szerkesztésmód arra is lehetőséget ad, hogy váltogassák egymást a hol balladisztikus és lírai, hol pedig épp az élénk, komikus jelenetek, miközben nem csak a mesterségekről, hanem a cigány nép eredetéről és történetéről is képet kapunk.

a stáb

Dramaturg: Nagy Orsolya
Díszlettervező: Gyenes Szilvia
Jelmeztervező: Kocsis Enikő Harangozó Gyula-díjas
Szcenikus, világítástervező: Papp Kornél
Zenei szerkesztő: ifj. Csoóri Sándor Sündi és Szakál Tamás

Korrepetitor: Balogh Melinda, Lakatos Mónika Kossuth-díjas, Rostás Mihály Mazsi, Szakál Tamás

Flamenco táncok: Inhof Katalin

RÉSZLET AZ ELŐADÁSBÓL